Must-read: Doctor Sleep

Het is oktober, halloweenmaand! In deze maand komen ook de meeste horrorfilms uit. Het is daarom ook een goede maand voor Stephen King, de bekende schrijver van horrorverhalen.

Zo kwam eind september IT 2 uit en binnenkort komt Doctor Sleep uit, de verfilming van het gelijknamige boek én het vervolg op het bekende verhaal The Shining. In afwachting van de film heb ik laatst nog even beide boeken gelezen. Wat ik ervan vond laat ik je hieronder weten!

Danny, maar dan volwassen

Doctor Sleep. Het vervolg is zo’n 36 jaar na het eerste boek The Shining geschreven. Er zit dus een behoorlijke tijd tussen. In het vervolg staat de nu volwassen Danny Torrance centraal, jaren nadat het Overlook Hotel is opgeblazen. We volgen Danny – nu Dan – door de jaren heen terwijl hij worstelt met dezelfde demonen die zijn vader had, de grootste en gevaarlijkste daarvan alcoholverslaving. Juist wanneer Dan zijn leven een beetje op de rit heeft, komt de tiener Abra in zijn leven. Doordat ze dezelfde talenten als hij heeft – Dan noemt het ‘shining’ – loopt ze gevaar omdat een groep vampier-achtige monsters haar op het spoor is. Natuurlijk is het aan Dan om haar te proberen te redden.

14. The Shining (1980)
Een scene uit de verfilming van The Shining.
Een waardig vervolg

Het verhaal begint goed: we krijgen een beeld van Dan’s leven na de gebeurtenissen in het Overlook Hotel en meerdere personages uit het eerste boek zien we terug in het vervolg. Er komen ook een paar scenes in voor die echt eng zijn. Om eerlijk te zijn kreeg ik de rillingen van het eerste hoofdstuk – maar misschien komt dat ook omdat ik het ’s avonds laat in bed aan het lezen was!

Helaas blijft het verhaal niet even sterk: vooral in het laatste deel vallen hier en daar wat gaten in de verhaallijn en verliezen we de details die Kings verhalen zoveel leven inblazen. Bovendien zwakt het horror-aspect af wanneer we verder lezen, wat een heel verschil is met het eerste boek: in The Shining nam de spanning gestaag toe naarmate je dichter bij het einde kwam. In de finale bleef ik mij tot het laatste moment afvragen of de hoofdpersonages het wel zouden overleven, terwijl dat bij Doctor Sleep niet het geval is: daar is het einde nogal een anticlimax. Terwijl ik las kon ik al voorspellen hoe het zou aflopen.

Doctor Sleep kan zijn voorganger niet evenaren en eigenlijk is dat ook niet zo gek: het is bijna onmogelijk zo’n angstaanjagend verhaal als The Shining te overtreffen. Desalniettemin is Doctor Sleep een waardig vervolg en zeker een aanrader om te lezen voordat je de film in de bioscoop gaat zien.

Bekijk hier de trailer van Doctor Sleep die in november te zien is in de bioscoop.

Wil je nog meer films van Stephen King zien? Op Netflix staan een paar titels zoals 1922, the Mist en sinds vandaag ook In the Tall Grass. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.