Kijktip: Penny Dreadful

‘No more let life divide what death can join together.’

Een zin uit Adonais die dokter Victor Frankenstein maar niet uit zijn hoofd kan krijgen, zo vertelt hij de kijker. Typerend voor zijn karakter, want in de 3 seizoenen lange serie Penny Dreadful zoekt Victor naar manieren om de doden weer tot leven te wekken. Daarnaast helpt hij Vanessa Ives, het belangrijkste personage van de serie, in de strijd tegen het duister dat hun woonplaats Londen dreigt te verzwelgen.

In het eerste seizoen volgen we Vanessa die met een groep metgezellen haar beste vriendin probeert te vinden,die ontvoerd schijnt te zijn door een duister wezen. De groep bestaat uit Ethan Chandler, oftewel de ‘American Werewolf’, Victor Frankenstein, de mysterieuze Sembene en Sir Malcom, de vader van Vanessa’s verdwenen vriendin. Deze zoektocht leidt hen door de gevaarlijkste delen van 19e eeuws Londen. In de serie zien we bovendien andere klassiekers voorbij komen, zoals Dorian Gray en Dr. Jekyll.

Voor iedereen die zich meer wilt verdiepen in literaire klassiekers uit de 19e eeuw, van horror / drama houdt of graag series kijkt die zich in de 19e eeuw afspelen, is Penny Dreadful de perfecte keus. Waarom? Dat ga ik je nu vertellen.

Bron

Toen ik Penny Dreadful voorbij zag komen op Netflix, sprak het me meteen aan, vooral door het feit dat ik karakters herkende. Ik denk dat we allemaal wel eens gehoord hebben van personages als dokter Frankenstein, Dracula of Dr. Jekyll en Mr. Hyde, maar echt verdiept had ik me nooit in al die verhalen. Dit was daarom een goede manier om mijn kennis van die verhalen te vergroten. De personages zijn losjes gebaseerd op de originele werken (niet alles is dus hetzelfde), maar toch geeft de serie een goed beeld van de persoonlijkheden en acties van personages als Dorian Gray of bijvoorbeeld het monster van Frankenstein, dat terugkeert naar de stad om zijn maker te confronteren.

 

Een ander bijzonder aspect van Penny Dreadful is de verscheidenheid aan verhaallijnen. Onze groep metgezellen vechten tezamen tegen een groot kwaad, terwijl allen geteisterd worden door hun eigen demonen. De serie weet uitstekend in te spelen op de vele verhaallijnen die door elkaar heen lopen. En elk karakter heeft een interessante geschiedenis, die beetje bij beetje verteld wordt tijdens de afleveringen. Dat is zeer belangrijk, want zonder achtergrond zijn personages niets; wanneer je geen geschiedenis hebt, zijn drijfveren en motieven onduidelijk.

Een belangrijk, essentieel onderdeel zelfs van een serie, is de sfeer. Een serie met horror-elementen als Penny Dreadful kan zich niet afspelen in een Londen dat als zonnig en vrolijk wordt neergezet. Daarom zien we de stad in de serie ook door een duistere, sombere blik. Hierdoor lijken de gebeurtenissen veel geloofwaardiger en spreekt het thema ook meer aan. Dat is iets wat de makers van Penny Dreadful fantastisch gedaan hebben.

Bron

Voor wie houdt van Victoriaanse drama’s, literaire klassiekers of wat horror; Penny Dreadful heeft het allemaal. De serie bestaat uit 3 seizoenen die elk zo’n 9 afleveringen hebben. Je kunt Penny Dreadful kijken op Netflix.

Nog een leuk weetje: De titel verwijst naar kleine boekjes die je voor een ‘penny’ kon kopen in de 19e eeuw, die daarom penny dreadfuls werden genoemd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.