Een dagje kleding verkopen in de IJ-hallen op de NDSM werf

Zie hier, mijn langverwachte verslag over de vlooienmarkt 

in de IJ-hallen op 26 november!

Het was een interessante, gezellige en winstgevende dag die ik niet snel zal vergeten. Omdat ik op kamers woon, moest ik eerst 2,5 uur reizen met het openbaar vervoer voordat ik op Amsterdam Centraal aankwam; dat betekende dus vroeg mijn bed uitkomen. Da’s nogal een uitdaging, vooral omdat het in dit jaargetijde vroeg in de ochtend nog pikkedonker is. Ondanks deze uitdagingen kwam ik op tijd aan met de pont op de NDSM-werf, een gedeelte van Amsterdam waar zich de art-scene bevindt. Talloze graffiti op muren, van catchy slogans tot gigantische portretten – een bezoek aan de NDSM werf is altijd indrukwekkend en inspirerend. De IJ-hallen waren in het verleden een scheepswerf, waar boten werden gebouwd. Je ziet nog steeds heel duidelijk de voormalige functie in de constructie van het gebouw, zo zijn er bijvoorbeeld nog hijskranen en langshellingen op de werf te vinden.

In de hal stond het vol met kramen, van bergen kleding tot rekken vol met bontjassen. Er waren kramen vol collectors-items en oude broodtrommels en antieke meubels. Het was een bonte verzameling van spullen en er was dan ook een grote verscheidenheid aan mensen die in de hal rondliepen. Mensen uit alle windstreken, met alle beroepen en allemaal verschillende interesses werden aangetrokken door de belofte van – je raadt het al – koopjes. Nog vrijwel gloednieuwe shirtjes die verkocht werden voor maar 3 euro, omdat de eigenaar het niet meer paste. Of die heel bijzondere vintage broek die je nergens anders kon vinden voor maar 8 euro, ligt onderop een stapel kleren. Ik stond samen met mijn moeder en oudere zus (het gezelschap was wat gekrompen helaas) met een hoekkraam vol kleding in de hal. Achter ons hadden een aantal kraamhouders een box en microfoon meegenomen, waarmee ze kleding aanprezen en leuke muziek draaiden. De sfeer in de hal was heel gemoedelijk en drommen mensen slenterden op hun gemak langs de vele kramen. Niemand hier had haast en dat was heel erg fijn. Het enige nadeel was dat het ontzettend koud was in de hal! Er was geen verwarming en omdat ze hal zo hoog en groot was, bleef het er de hele dag steenkoud. Ik kreeg dan ook pas weer het gevoel in mijn tenen terug toen ik later in de trein zat…

Aan het einde van de dag hadden we het merendeel van onze kleren verkocht en hebben we een mooi bedrag opgehaald. De kleding die we echt niet konden verkopen konden we bij de IJ-hallen achterlaten; die zouden naar een goed doel gebracht worden. Een perfect oplossing, want het laatste waar je op zit te wachten na een lange dag verkopen is je handelswaar weer terug mee naar huis moeten nemen, dan belandt het alleen maar weer ergens in een doos op zolder. Bovendien is het een heel milieubewuste keuze om de kleding opnieuw gebruikt te laten worden en niet zomaar weg te gooien. Van het geld dat we opgehaald hebben heb ik ook alvast wat gebruikt om weer kleding te kopen; een ‘nieuwe’ jas en een truitje.

Ik heb een hele leuke dag gehad en ik ben zeker van plan om nog een keer bij de IJ-hallen een kraam te huren en kleding te verkopen, hoewel ik wel een wijze les heb geleerd: kleed je héél warm aan, of bezoek de IJ-hallen in het voorjaar wanneer je niét het risico loopt dood te vriezen.

Bron: Lynn Rochat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.