Op stedentrip… waar moet je aan denken?

Hoera, je gaat op stedentrip! Naar welke stad je ook gaat, er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden om te zorgen dat je reis zonder problemen verloopt. In dit bericht bespreek ik twee essentiële onderdelen van je reis.

Het boeken van je reis 

Waar moet je veel tijd aan besteden voordat je op reis gaat naar een grote stad? De plek waar je gaat slapen natuurlijk! Klinkt voor de hand liggend, maar het is soms nog best moeilijk om een goede accommodatie te vinden die aan je wensen voldoet én binnen je budget ligt. Daarnaast zijn er ook nog talloze manieren om een hotel, appartement of bed & breakfast te vinden. Zo kun je boeken via reisorganisaties, die je accommodatie en vervoer ineen aanbieden, of kun je afzonderlijk je reis en je slaapplaats boeken via sites als vliegtickets.nl en booking.com. Soms is het aanbod zo groot dat je het overzicht verliest, want elke accommodatie beweert goedkoper en beter te zijn dan de andere. Hierdoor weet je niet goed wat je moet boeken en kun je achteraf spijt hebben van je keuze. Een paar factoren om op te letten bij het zoeken van een slaapplaats zijn:

De prijs 

Hoe vaak komt het wel niet voor dat je op een aanbieding klikt omdat het goedkoop is, waarna je erachter komt bij het boeken dat op je vertrekdatum de prijs plotseling verdubbelt? Zoekmachines nemen je zoekfilters niet altijd even precies over, waardoor cruciale dingen als data of prijzen kunnen afwijken. Check bij het boeken dus altijd of je echt de goede data hebt aangeklikt en of er geen onvoorziene kosten bij komen. Controleer ook of je nog borg of toeristenbelasting moet betalen bij aankomst, zodat je niet voor onplezierige verrassingen komt te staan.

 

Inchecktijden

Sommige accommodaties hebben strikte tijden waarin je kunt inchecken. Zo kan het voorkomen dat je tot 17:00 kan inchecken, maar dat je pas om 18:00 aankomt. Dan kan het zijn dat je niet in de kamer kan of dat je extra moet betalen. Kijk dus altijd eerst of je aankomsttijd binnen de inchecktijd van je accommodatie valt om problemen te voorkomen.

 

Beoordelingen van andere gasten 

Wanneer je allerlei negatieve beoordelingen leest van andere gasten, is het misschien niet zo slim om die accommodatie te boeken. Het is slim om voor vergelijkingen te zoeken tussen de beoordelingen, om er zo achter te komen of de accommodatie echt slecht is. Als je bijvoorbeeld bij vijf verschillende mensen leest dat de kamer vies was bij aankomst, is dit een echt probleem bij die accommodatie.

 

Afstand tot het centrum 

Afstanden kunnen nogal misleidend zijn. Zo bereken sommige zoekmachines de afstand hemelsbreed, wat betekent dat de echte afstand veel langer is. Het is dus aan te raden om in de beoordelingen te kijken of andere gasten iets schrijven over de afstand. Bovendien kun je op de kaart kijken hoe ver het dichtstbijzijnde metrostation is: je kunt makkelijk iets verder uit het centrum verblijven, als je maar toegang hebt tot een metro- of buslijn die je snel het centrum in brengt.

 

Alternatieve accommodaties 

Als je goedkoop op reis wilt gaan is het handig om te zoeken naar een hostel of airbnb in de stad waar je naartoe gaat. Verblijven in een hostel is veel goedkoper dan een hotel en je ontmoet ook veel andere reizigers daar. Zie je het niet zitten om met vreemden in een slaapzaal te slapen? Dan kun je ook privé kamers boeken. Dit is een klein verschil in bedrag, maar een groot verschil in gemoedstoestand. Als je een airbnb zoekt, kun je er ook voor kiezen om een kamer te huren in een appartement, of een heel appartement voor jezelf. Via airbnb kun je de locatie, prijzen en soorten kamers in een stadswijk vergelijken en kiezen welke je het fijnst lijkt. Bovendien kun je ook beoordelingen van andere reizigers zien bij de aangeboden accommodaties: zo kun je zelf beslissen of de verhuurder betrouwbaar lijkt.

 

Openbaar vervoer in de stad

Het is belangrijk om het openbaar vervoer in je reisbestemming uit te zoeken. Wandelen heeft zo z’n charmes, maar in grote steden als Londen, Parijs of Berlijn zijn de afstanden in het centrum zo groot dat je heel wat kilometers onder je schoenen verslijt als je de hoofdattracties afgaat. Omdat je wel wat energie wilt overhouden voor andere dingen, is het slim om je te verdiepen in de transportmiddelen van de stad. Veel Europese hoofdsteden hebben een metro systeem. Hoewel de metro druk en chaotisch kan zijn – niet te vergeten het gevaar van zakkenrollers! – is het een goede manier om snel door de stad te reizen, en de bezienswaardigheden van de stad te bezoeken. Want wil je in Parijs de Eiffeltoren, Sacre Coeur én de Arc de Triomphe in 1 dag zien? Dat te voet doen is iets te ambitieus. 

 

Aanbiedingen

Omdat er zoveel toeristen zijn die de metro gebruiken tijdens het bezoeken van een stad, zijn er altijd wel goeie aanbiedingen te vinden voor kaartjes. Zo is het veel goedkoper om een dagkaart of zelfs een 4 dagen kaart te kopen, dan telkens een nieuw metrokaartje aan te schaffen. Zo bespaar je geld en veel gedoe omdat je niet telkens een nieuw kaartje hoeft te kopen bij de machine.

 

 

Van het vliegveld naar het centrum 

Een ander ding dat je niet wilt vergeten: is een transfer van het vliegveld (als je met het vliegtuig gaat, natuurlijk) bij de boeking van je vlucht en hotel inbegrepen? Dit houdt namelijk in dat je wordt opgepikt bij aankomst, vaak met een busje, en naar de accommodatie wordt gebracht. Een transfer is heel fijn want dan hoef je niet op zoek te gaan naar je slaapplaats. Mocht je geen transfer geboekt hebben, dan is het aan te raden op het internet te kijken naar vervoersmiddelen van het vliegveld naar het centrum. Omdat het vliegveld doorgaans ver van het centrum af ligt is de kans groot dat je met de trein moet. Maar geen paniek! Veel hoofdsteden, zoals Rome, hebben een directe lijn van het vliegveld naar het centrale station voor een schappelijke prijs. Deze tickets kun je van te voren boeken.

 

Dat je het openbaar vervoer gebruikt, betekent niet dat dat chaotisch of verwarrend hoeft te zijn: als je je goed inleest en nadenkt over welke tickets je wilt kopen, is het eigenlijk heel gemakkelijk. Natuurlijk is het het makkelijkst om een taxi te bellen of met een reisleider door de stad te trekken, maar door het openbaar vervoer te gebruiken ben je niet alleen goedkoper uit, je ervaart ook beter hoe het is om in de stad te leven, aangezien in grote steden de meerderheid van de inwoners dagelijks metrolijnen gebruikt: een authentieke manier om een stad te verkennen dus.

 

Ik hoop je zo verder geholpen te hebben met het organiseren van je stedentrip! Want of je nu naar Londen, Parijs, Barcelona of Rome gaat: als je niet goed voorbereid op weg gaat, kan dat een groot deel van je reis verpesten. Niemand wilt natuurlijk uren besteden aan het zoeken van de goede buslijn, terwijl je in die tijd al enkele bezienswaardigheden had kunnen zien. Ik hoop dat je er zo uitkomt en ik wens je alvast veel plezier!

 

 

Foto 1: www.zoover.nl

Foto 2: kuoni.co.uk

Foto 3: locuraviajes.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.